Na Vysočině se role průvodců ujali školáci

© Třebíčský deník/Jaroslav Loskot

Na zámcích v Náměšti nad Oslavou a v Telči se od úterý 18. června role průvodců ujali žáci tamních základních škol. V Náměšti nad Oslavou se s nimi mohou návštěvníci potkat do neděle 23. června na trase Reprezentační prostory, v Telči až do středy 26. června během prohlídky renesančních sálů.

Projekt řetězového provázení na památkových objektech organizuje edukační oddělení Národního památkového ústavu s cílem seznámit netradiční formou místní děti s danou památkou. Děti si rozšíří své dějepisné znalosti, vyzkoušejí si práci průvodců, zdokonalí své řečnické dovednosti i vystupování na veřejnosti a poznají zákulisí provozu památky.

Školáci se na práci průvodců poctivě připravují vždy několik týdnů. Na konci dubna si obhlédli prostory prohlídkové trasy, v květnu studovali průvodcovské texty. Od začátku června trénovali přímo na místě. Návštěvníci obou zámků se v každé místnosti potkají s jiným průvodcem, který je seznámí s místní historií a zajímavostmi.

Zdroj: https://trebicsky.denik.cz/kultura_region/role-pruvodcu-na-zamku-v-namesti-nad-oslavou-se-ujali-zaci-20190618.html„Stejně jako v minulých letech budou i letos provázet návštěvníky žáci devátého ročníku ZŠ J. A. Komenského z Náměště nad Oslavou,“ říká kastelán Marek Buš a s úsměvem dodává: „Žáci získají osobní vztah k místnímu zámku a poznají, že dějepis nemusí být nuda.“

Jeho slova potvrzuje i telčský kastelán Bohumil Norek, který s místní ZŠ Masarykova spolupracuje již osmým rokem. „Děti se nám na zámek často vracejí jako průvodci, když studují na střední škole,“ vyzdvihuje jednu z předností tohoto projektu.

Na zámku v Náměšti nad Oslavou bude řetězové provázení probíhat na trase Reprezentační prostory do neděle 23. června, v telčském zámku na prohlídkovém okruhu Renesanční sály do středy 26. června. 

Foto: Třebíčský deník/Jaroslav Loskot

Zdroj: https://trebicsky.denik.cz/kultura_region/role-pruvodcu-na-zamku-v-namesti-nad-oslavou-se-ujali-zaci-20190618.html

Související akce

Žáci v roli průvodců, Náměšť nad Oslavou

A8C451E9-0A81-4DC5-AF0F-5FBC86C8FA32 Pro školy

Náměšť nad Oslavou

12. 6. 2024 – 16. 6. 2024

9.00 – 14.00